Hans Nielsen Hauge 250 år

posted in: Arrangement | 0
Adolph Tidemands ikoniske maleri «Haugianere».

På initiativ fra Norvald Fuglestrand (94) har en gruppe med tilknytning til Nøtterøy tilrettelagt for lokal markering av at det 3. april i år er 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født på Rolvsøy i Østfold. Foruten Norvald Fuglestrand består Hauge-komiteen av David Gjerp, Lars Inge Magerøy, Rolf Ekenes og Harald Kaasa Hammer. I løpet av høsten blir Hans Nielsen Hauge tema også i Nøtterøy Historielag.

Hans Nielsen Hauge skulle komme til å bli en av de mest betydningsfulle personligheter i norsk historie. Han var folkevekker, samfunnsreformator og industribygger. Hans Nielsen Hauge vandret 16 000 km i store deler av landet, forfattet omkring 40 bøker og skrifter som ble trykt i 250 000 eksemplarer, ble arrestert minst 11 ganger og måtte sone mer enn 10 år i fengsel for brudd på løsgjengerloven, handelsloven, trykkefrihetsloven og konventikkelplakaten.

Den lokale Hauge-komiteen; David Gjerp t.v., og t.h. ovenfra Norvald Fuglestrand, Lars Inge Magerøy, Rolf Ekenes og Harald Kaasa Hammer.

Hans Nielsen Hauge var i Tønsberg og Holmestrand i 1797, i Ramnes og Hof i 1802 og på Vallø i 1809, da han ble hentet ut av fengsel for å bistå med etablering og drift av saltverk. Han knyttes både til Svend Foyn og Den jarlsbergske frimenighet, i dag kjent som DELK.

Mye er skrevet om Hans Nielsen Hauge, men de fleste farer lett forbi eller er forsiktige i sin omtale den eksentriske sognepresten Gerhard Seeberg. Han var født 1734 i Tønsberg, sogneprest i Tune og ga unge Hauge tilgang til sitt store bibliotek. De to hadde også lange samtaler. Etter hvert kom Hans Nielsen Hauge i sterk opposisjon til den kontroversielle presten Gerhard Seeberg, som til slutt ble avskjediget ved dom i Høyesterett.

Den lokale Hauge-komiteen består av folk som alle har sine spesialfelt knyttet til Hans Nielsen Hauge. De tilbyr nå både foredrag, en teatermonolog og flere andre programposter for lag, foreninger og andre steder der man vil markere Hauge-jubileet.

David Gjerp framfører teatermonologen «Hans Nielsen Hauge – kallet, kampen og kraften», Harald Kaasa Hammer og Lars Inge Magerøy stiller med ikke mindre enn fem ulike foredrag, Rolf Ekenes har forberedt seg for samtale eller skråblikk på Hauge og Norvald Fuglestrand gir innspill med spor etter Hauge på Nøtterøy, et tema han tidligere har tatt for seg i årsskriftet Njotarøy.

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.