Nøtterøy Musikkorps 1938–2018

posted in: Artikkel, Sosialhistorie | 0

– Av Trond Bredstrup – Njotarøy 2018

«Hei alle sammen, her kommer vi, Nøtt’røy Musikkorps, vi er godt på gli…» De fleste har hørt vår kjenningsmelodi, spesielt på 17. mai.

Nøtterøy Musikkorps 17. mai 1970, tamburmajor: Arthur Berg. Han var korpsets dirigent fra 1949 – 1970 og ble senere utnevnt som æresmedlem

17.mai er en stor dag for Nøtterøy Musikkorps, fullt kjør fra kvart over sju om morran til fire på ettermiddagen. Vi starter på gamle Verket hvor vi marsjerer sammen med Nøtterøy Skolekorps opp til Tinghaug for å være med på flaggheis. Ferden går videre til Kulturhuset hvor det er bekransning. Deretter frokost i Wilhelmsenhallen, hvoretter turen går til Breidablikk Sjømannshjem hvor vi holder en marsjkonsert for et stort publikum.

Musikkorpset stopper flere steder langs Kirkeveien i toget på 17. mai, til stor glede for publikum. Dette er fra 17. mai 2000.

Høydepunktet er selvfølgelig barnetoget hvor tusenvis av mennesker hører og ser oss. Så er det seremonier ved Wilhelmsenhallen og deretter i Minneparken. Ferden går deretter til barnetog på Tjøme, og på Tjøme Ungdomsskole er vi klare for enda et høydepunkt – lapskaus og lettøl, kake og kaffe. Siste oppdrag har inntil i år vært Rosahaugparken før en sliten gjeng tar kvelden, i forvissning om at vi har gledet mange på Nøtterøy og Tjøme. 

Trang start 

Nøtterøy Ungdomsmusikk ble stiftet 20. august 1938 av Arthur Berg, John Larsen og Arne Berg. Den første øvelsen må ha vært en spesiell opplevelse for de åtte, ti ungdommene som var samlet. Den foregikk i sløydsalen på Herstad skole og ble ledet av lærer Bleken. Å sitte på en sløydbenk og spille på mer eller mindre utslitte instrumenter var vel ikke akkurat det mest ideelle. 

Det ble en trang start, og med okkupasjonen ble det bråstopp. Men korpset kom seg heldigvis etter hvert på beina igjen etter krigen og slet selvfølgelig med en skral økonomi. Men det fantes lyspunkter – i august 1946 fikk korpset innvilget en støtte fra Nøtterøy kommune på 1200 kroner. 

Fra den første tida er det naturlig å minnes Arthur Berg. Han overtok dirigentpinnen i 1949 og var dirigent i hele 22 år. Det er ingen tvil om at Arthur gjorde en kjempeinnsats for korpset. I løpet av denne perioden skiftet forresten korpset navn til Nøtterøy Musikkorps. Det skjedde i 1958.

Trommegruppa, barnetoget på Nøtterøy 17. mai 2016. Foto: Line Grelland

Mange flotte turer 

Kjell Arvidson fra Holmestrand, som overtok dirigentpinnen i 1971, markerte seg også som en svært dyktig dirigent, og allerede i 1972 reiste korpset til musikkfestival i Merano i Italia. Dette var selvfølgelig kostbart, men vi klarte det. Turen gikk med charterfly fra Torp, og flyet var fylt opp med mange medreisende som også så fram til en spennende tur. Det ble en suksess, og vi mottok første ærespris både i marsjering og konsertspilling. 

Ukebladet «Südtirol Zeitung» skrev at for første gang var et norsk musikkorps gjester på «Landesmusik-festivalen» i Merano. – Hvilket vakkert korps Norge hadde sendt! Deres promenadekonserter var av aller beste merke, og vi nøler ikke med å utrope nordmennene til Meranos kjæledegger. «Der grosse Kapellmeister» trollbandt alle med sin ledelse og bidro sikkert til at korpset oppnådde slik applaus at ekstranummer var berettiget. 

Seinere har det blitt mange turer både i inn- og utland, uten at vi skal nevne alle. 

Men en tur til Jugoslavia ga oss en heller spesiell opplevelse, ikke bare fordi det var en særdeles lang busstur. Da vi skulle reise hjem, viste det seg at hotellet ikke hadde mottatt oppgjør fra reiseselskapet, så vi måtte vi skrape sammen ganske mye penger for å komme oss hjemover. Men vi klarte dét også.

Nøtterøy Musikkorps 17. mai 1939

Gratis til tattoo 

Arne Kvalø, som var troppssjef i Hans Majestet Kongens Garde hadde mange kontakter i Europa, og da vi ble så heldige å få ham som dirigent, startet korpset med formasjonsmarsjering. 

Vi øvde seint og tidlig både på Herstad og Vestskogen skoler og i Hårkollhallen, og det skal innrømmes at vi var passe lei innimellom. Men under oppvisningene var alt glemt, og det er blitt minner for livet. 

Formasjonsmarsjeringen brakte oss til store tattooer i Bremen, Hannover og Le Havre, helt gratis! Vi var invitert kostnadsfritt, og noe sånt er det vel nesten bare Nøtterøy Musikkorps som kan oppleve. I Bremen spilte vi seks forestillinger med rundt ti tusen tilskuere på hver. 

I Le Havre opplevde vi forresten Frankrikes nasjonaldag, en dag ingen av oss vil glemme, ikke minst på grunn av et enormt fyrverkeri. Noe som ikke var så hyggelig, var at det var veldig populært å kaste store kinaputter mot musikkorps. Vi ble også «angrepet», og ett av medlemmene våre fikk en kortvarig hørselskade. Akkurat den opplevelsen kunne vi gjerne vært foruten. 

Vi må ha inntekter 

Om tattooene var gratis, koster det likevel mye penger å drive korps. Dugnad er et kjent begrep, og vi har plukket rødbeter og løk, hatt vareopptellinger og byggvask på blant annet Midtløkken. Vi har lagt isopor i tunneler på E18 og mye, mye mer. Alt dette har gitt oss gode penger i korpskassa. Men alt er ikke like lukrativt, som da vi solgte kalk til hageeiere i 1979 og tjente beskjedne to tusen kroner. Det samme året arrangerte vi gammeldans på Hotel Klubben. Overskuddet ble kun tre tusen for to kvelder. 

Da har Nøtterøy Familiecamping på Fjærholmen kastet mer av seg. Den har vært en kjærkommen inntektskilde for oss siden 1984. Vi har drevet camping plassen på flere måter, men nå drives dette som et eget firma. Mange tusen gjestedøgn gjennom alle disse årene har gitt oss store inntekter. Med alt det fører med seg, har campingdriften etter hvert nesten blitt et helårsprosjekt.

Deltakere på Tattoo i Bremen 1993.

Skjærgårdsfestivalen ga oss også gode inntekter. Sammen med de andre korpsene på Nøtterøy og Tjøme arrangerte vi mange festivaler. På det meste hadde vi 45 korps med to og et halvt tusen deltagere på besøk. Det var en kjempejobb, men når korpsene reiste hjem og inntektene talt opp, var det verdt hver eneste time som ble lagt ned. Mange gode minner for både oss og deltagerne ble det også. 

Nevnes må også flere fyrverkerikonserter i Rosahaugparken, hvor vi hadde invitert profesjonelle gjester. Et kjempe arrangement med et stort budsjett. Vi solgte mat og drikke som publikum satte stor pris på. Konserten ble avsluttet med et kjempestort fyrverkeri som var synlig over et stort område. Dette er et dyrt prosjekt som ikke lar seg gjennomføre hvert år, men vi håper vi får muligheten til noe lignende ved en senere anledning. 

Vi var forresten i mange år innleid av Humanetisk Forbund for å spille under humanistisk konfirmasjon. En lørdag og søndag tidlig i mai spilte vi på mange forestillinger for et stort publikum.

Vårt eldste medlem, tubaist Leif Solberg er fremdeles aktiv, dog i noe mindre målestokk. Han spiller nå kun i Færder Musikkorps, men har vært medlem i Nøtterøy Musikkorps helt fram til i år, i hele 69 år til sammen! Leif er eldre enn Nøtterøy Musikkorps og har passert 80 med god margin. Han er selvfølgelig et av våre kjære æresmedlemmer. Foto: Tom Brodin.

Mange spennende samarbeidspartnere 

«Sjelden har man opplevd en så fin stemning i Hotel Klubben som da Nøtterøy Musikkorps arrangerte show med Leif Juster for helt fullt hus. Det ble både en kunstnerisk og økonomisk suksess for det iherdige og dyktige korpset», skrev Tønsbergs Blad i januar 1973. 

Og Juster er ikke den eneste kjente artisten som vi har holdt konsert sammen med opp gjennom årene, både på Klubben og i Nøtterøy Kulturhus. Vi kan nevne flotte konserter med Erik Bye, Nora Brockstedt, Anita Skorgan, Bjelleklang, Marius Roth Christensen, Brass Brothers, Nordic Tenors, Knut Buen, Sigmund Groven, Aage Steen Nilsen, Christian Ingebrigtsen og Linda Kvam. Og enda er det mange flere. 

Nøtterøy Storband under ledelse av Arild Moen ble stiftet i 1988, og stor bandet ble en viktig del av dansekveldene våre i Hårkollhallen. Mange kom for å ta en svingom til glad storbandmusikk. 

Kirkekonserter har det vært flere av, blant annet i domkirken i 2016, da vi spilte en symfoni basert på musikk fra popgruppen Queen. Vi hadde med oss tre kor og kompgruppe. Vi spilte for en fullsatt domkirke, og da publikum reiste seg og ga oss en dundrende applaus, ble dette et rørende øyeblikk for medlemmene i korpset. 

Adventskonserter har også vært fast på programmet gjennom flere tiår, først i en lang periode i Teie Kirke med Skjærgårdskoret som gjester. Deretter forflyttet vi oss til Tjøme Kirke hvor mange gjester har gjort dette til et virkelig fint arrangement. «O Helga Natt» sto fast på programmet, og det var ikke populært da vi kuttet ut akkurat denne salmen et år, så neste år var den på plass igjen. Konserten avsluttes forresten alltid med «Deilig er jorden», hvor publikum synger med. Da er det jul for Nøtterøy Musikkorps. 

Kongen og dronningen var til stede på sjøsettingen av Saga Oseberg i 2012, men først besøkte de Nøtterøy. Da sto Nøtterøy Musikkorps på bryggekanten og ønsket dem velkommen med «Kronprins Olavs Honnørmarsj». Det var stas at kongeparet tok seg tid til å høre hele marsjen før de tok fatt på det omfattende programmet.

60 år i 1998, jubileumskonsert i Nøtterøy Kulturhus. Dirigent: Arne Kvalø

Høy standard 

At mange av medlemmene våre har spilt i Hans Majestet Kongens Garde, er et tydelig tegn på kvaliteten i korpset vårt. For å bli med i gardemusikken kreves det musikanter som kan sine saker, så det er vi veldig stolte av. 

En av de tidligere gardemusikantene er Anders Christiansen, som leder korpset i dag. Han er en skikkelig korps ildsjel, som vi har hatt flere av, og som er helt nødvendig for å holde en så høy standard gjennom mange år. I den for bindelse må vi nevne at flere av medlemmene opp igjennom årene har mottatt Norges Musikkorps forbundsmedalje. 

Vel fortjent var det også at Kjell Arvidson, som var korpsets dirigent i ti år, ble tildelt Norges Musikkorps heders medalje for dirigenter i 1975. 

Og året etter fikk vi Nøtterøy kommunes kulturpris, som det første korpset i Norge til å motta en slik pris.

Korpset reiste til Calella i Spania, oktober 2018, på jubileumstur for å markere 80 års-feiringen. Foto: Svein-Egil Kalleberg

Korpset har i dag cirka 70 medlemmer, som ledes av Jon Harald Bjørnson, en energisk ung mann fra Fredrikstad som sammen med musikkutvalget finner på spennende prosjekter som blir morsomme både for oss musikanter og ikke minst for publikum. Vi øver på Teigar Ungdomsskole hver onsdag kveld. 

Du kan for øvrig lese mer om korpset vårt på nmk.info og på Facebook.

Follow Trond Bredstrup:

f. 1951 på Nøtterøy, nå pensjonist. Har spilt i korps siden 1961. Begynte da i Nøtterøy Guttemusikkorps. Hatt mange tillitsverv blant annet leder i Skjærgårdsfestivalen flere ganger, nå leder i Jubileumskomiteen. Nøttlending hele livet.

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.