To malerier fra Nøtterøy

posted in: Kunsthistorie | 0

I kommunestyresalen på Tinghaug henger to malerier signert Johs. Elboe. Motivene er fra Bjerkø, ut Bjerkøsundet og fra Gipøjordet mot Nøtterø (Borgheim). Vi har her forsøkt å gjengi maleriene samt hvorledes motivene ser ut i dag.
Johannes Elboe ble født på Bjerkø i 1904. Familien flyttet til Vestre Oterbekk da Johs. var 20 år. Han begynte tidlig å male, men var på hvalfangst fra før krigen og fram til rundt 1950. Fra da av livnærte han seg av å male. Han var selvlært. Han reiste rundt i distriktet og tok skisser. I skjærgården var han lommekjent og han hadde en god visuell hukommelse. Ut fra dette malte han bildene hjemme. l tillegg til bilder med lokale motiver malte han mye fra Vestlandet og motiver fra hvalfangsten. Bildene solgte han i Vestfold. Fra 1960 til 1988 dro han hvert år til syden og malte motiver derfra. Bildene solgte han hjemme på Nøtterøy. Elboe bodde på Oterbekk og malte livet ut. Han døde i 1989. De to jentene på bildet fra Gipøjordet er Ruth og Ragna Thoresen fra Oterbekk, som er sendt til Nøtterø i et ærend. (Ruth var Elboes kone og Ragna hans svigerinne).

1998_0021_cr1998_0021_cr21998_0022_cr1998_0022_cr2

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.