Samme motiv – to verdener

posted in: Grendehistorie | 0

Styrsvik – før og nå

Det øverste bildet, som viser Styrsvik sett fra Vrengensundet, ble funnet på internett av Åge Knudsen. Da det ble tatt i 1901, bodde det ifølge Unnebergs bygdebok sjømannsfamilier i alle de seks husene. Det var to stuerter, en båtsmann, to som bare er omtalt som “sjømann” og en sjømannsenke. Hennes avdøde mann var født i Strengsdal, mens alle de andre fem sjøfolkene var svenske innvandrere. Huset nærmest sjøen midt på fotoet er avbildet og nærmere beskrevet i en artikkel om byggeskikk på Nøtterøy i Njotarøy for 2006.

Det nederste bildet viser det samme utsnittet av Styrsvik og ble tatt sommeren 2008 av Jérôme Bulteau. Sjøbuene og “kaianlegget” i vannkanten midt på det gamle bildet er forsvunnet, men det er satt opp mange nye brygger. Vegetasjonen er nå tettere slik at de gamle steingjerdene ikke lenger er synlige fra sjøen. Tre av husene har bevart sitt opprinnelige 1800- tallsutseende, mens de tre andre er helt ombygd. Dessuten har det blitt bygd fire hytter på fjellrabbene. I dag er det ingen fastboende i disse husene. Alle ti brukes som sommerboliger.

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.