Smia og Torødhuset

Smie fra øst
Smie fra øst

Smia blir ca 12,50 meter lang og ca 5 meter bred, bærende konstruksjoner av gamle materialer fra den smale langbanen på tidligere Tønsberg Reperbane.  Skal være oppført ca 1905 etter en brann.
På utsiden av de bærende konstruksjoner (stolper, skråavstivere, spikerslag og sviller) skal ytterveggen monteres med gips, isolasjon og raftekledning, slik at står mann
inne i bygget vil de gamle konstruksjonene være synlige.  Ca 1/3 av bygningen skal romme en smie med smieutstyr vi har mottatt i gave, de øvrige 2/3 blir et hobby/arbeidsrom.  I bygningen skal ildsjeler med interesse for smiing, knivmakere og treskjæring utøve sin hobby, drive med kursvirksomhet og spre informasjon om de gamle håndverkeryrker.

Smie fra syd/nord
Torødveien ble oppført i følge bygdeboka sent på 1700 tallet i tømmer, senere tilbygget 1.9 meter i bindingsverk.  Ble kjøpt av Nøtterøy kommune 2008 for å gi plass til ny sykkel/gangvei og utretting av uoversiktlig sving.  Fremdriften trakk ut bl.a. som følge av restriksjoner hvilende på gamle bygg.  Det formelle var først klart oktober 2015 og Stiftelsen med hjelp av Mellem Bolærens Venner plukket ned Torødveien 47 på 6 dager og flyttet alt av bygningsmaterialer som kunne gjenbrukes til Fagertun.  Gjenoppbyggingen vil ha oppstart våren 2016.  Tanken er at 1.etg skal romme historielagets skolemuseum, som i dag ligger lagret på Torød skole.

Begge bygninger vil være en berikelse for Fagertun, det vil gi muligheter for flere aktiviteter og gjennom det skape et levende bygdetun.

Nå gjenstår bare skråavstivere før takstolene løftes på plass på smia, kanskje allerede neste uke.
Smia prioriteres, først til våren gjenopptas arbeidet på Torødveien.
Dugnadsrommet i bryggerhuset har blitt for lite til dugnadsgjengen som nå teller 13 stk.
Vegg og gulv i naborommet er revet, gulv pukket opp og klart for støping.
Dette arbeidet går parallelt med arbeidet på smia.  Dugnadsgjengen ligger ikke på latsiden.

Dugnadsdag er onsdager ta gjerne turen innom å sjekk arbeidslysten til dugnadsgjengen

Huset på Torød
Huset på Torød
Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.