Svend Foyn-scener på Fagertun – i verkstedet, smia og gamlebanken

posted in: Forside | 0
Erik Jacobsen filmer med Christer Kvalnes fra Tønsberg Amatørteater i rollen som Ramnes-presten Hans Morten Thrane Esmark, for anledningen med kompetent og trygg bistand av pyrotekniker Ole Kristian Rise. (Foto: Tor Gervin)

I sitt arbeid med videreutvikling av granatharpunen søkte Svend Foyn hjelp hos Ramnes-presten Hans Morten Thrane Esmark. Han var av gruvearbeiderslekt fra Kongsberg og hadde greie på sprengstoff, slik at Svend Foyn kunne få granaten til å eksplodere på riktig tidspunkt når den var trengt tilstrekkelig inn i byttet.

Filmskaperen Erik Jacobsen har gjennom flere år arbeidet med en film om Svend Foyn. Det var tid for scenen med granaten. Christer Kvalnes fra Tønsberg Amatørteater gikk inn i rollen som prest, for anledningen med kompetent og trygg bistand av pyrotekniker Ole Kristian Rise fra firma Pyro-Tech.

Nok en gang fant Erik Jacobsen et passende miljø på Nøtterøy bygdetun, Fagertun, nå i verkstedet. Denne uka filmes det også i smia og i gamlebanken. Tidligere har Erik Jacobsen filmet flere scener i hovedhuset.

– På Fagertun har vi flere miljøer passende for filmopptak. Dette blir bra, jeg er veldig godt fornøyd med hvordan man her på bygdetunet stiller opp og legger forholdene til rette, forteller Erik Jacobsen.

Han har i lang tid gått svanger med ønsket om å dramatisere deler av Svend Foyns liv og virke. Det er en tøff og spesiell historie, som nok er lite kjent særlig for et yngre publikum. Erik Jacobsens ønske om å visualisere Svend Foyns historie skriver seg 20 år tilbake i tid, da han laget et TV-program om hvalfangsten, og ellers da forfatteren Alf R. Jacobsen i 2008 kom med biografien «Svend Foyn – fangstpionér og nasjonsbygger».

– Alf R. Jacobsen er en kunnskapsrik og glimrende forteller, som vil knytte sammen og gi bakgrunn for de ulike scenene i filmen. Målet er å ha ferdig en halv times film tidlig neste år, etter hvert kanskje også en lengre versjon. Filmen legges tilgjengelig på YouTube, slik at alle kan se når de vil og hvor de vil. Dette vil være mulig gjennom at prosjektet finansieres med støtte i første rekke fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, Svend og Lena Foyns Minnefond og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg. Kanskje blir det flere sponsorer etter som prosjektet skrider fram, sier Erik Jacobsen.

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.