Vinghøg – et industrieventyr!

posted in: Forside | 0
Trygve Egenes holdt foredrag om Vinghøg mek. Verksted. (Foto: Tor Gervin)

Stor interesse og denne gang med Geir Vinghøg på første rad, da Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg onsdag 2. mars  arrangerte det 6. i rekken av bedriftshistoriske foredrag i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.

-Et industrieventyr, framholdt foredragsholderen Trygve Egenes, som fortalte historien til Vinghøgs mek. Verksted tilbake til 1950. Trygve Egenes var ansatt ved Vinghøg fra 1991 og adm. direktør 2002-2010.

Grunnleggeren av bedriften, våpensmeden Hans Vinghøg opprinnelig fra Helgeland, var som oppsynsmann ved Ytre Oslofjord Befastninger stasjonert på Østre Boløren. Under krigen hadde han som dobbeltagent for Mil.Org. også tjenestegjort i Arbeidstjenesten, mange mistenkte ham derfor å være nazist. I 1950 startet Hans Vinghøg verkstedet i en enkel bod bakom huset i Nesskogen.

Med ingeniørutdanning fra Horten tekniske skole overtok sønnen Geir Vinghøg i 1966. Helt fra starten var Forsvaret en viktig kunde. Geir Vinghøg forvaltet denne arven godt. Etter hvert ble hele produksjonen forsvarsleveranser. På slutten av 1970-tallet begynte selskapet å utvikle egne produkter i tett samarbeid med Forsvaret.

Geir Vinghøg bygget allianser. I mange år hadde Vinghøg-bedriften nært samarbeid med The Norwegian Solution. Selskapene hadde gjensidig nytte av hverandre. Løsningene fra 80-tallet er fortsatt i bruk. Med egenutviklet, unik rekyldemping ble det laget lavetter og «softmunter».

Basert på kompetanse knyttet til rekyldrevne våpen, ble Vinghøg av Forsvaret utfordret til å lage en våpenstasjon, «remote weapon station», hvor skytteren kunne sitte under panser og ikke på taket på ulike kjøretøyer. Ved Vinghøg var man gode på mekanikk, men bedriften fikk utfordringer i en brytningstid med overgang fra analoge til digitale løsninger. Kongsberg Protech ble partner og skulle bli svært viktig for prosjektet med en kjempekontrakt i USA. Avtalen var så stor at Kongsberg kjøpte ut Vinghøg, som fortsatte å være en sentral leverandør med stort potensial.

Vinghøg bygde ut i Lindholmveien, hvor det på det meste arbeidet 150 personer, og etablerte i tillegg en fabrikkmed 50 ansatte i Maine, USA. Omsetningen nærmet seg en halv milliard!

Geir Vinghøg ønsket etter hvert å trekke seg tilbake, og solgte i 2001 en betydelig del av aksjene til ansatte som allerede var sentrale i den daglige driften. Senere ble selskapet kjøpt opp av Simrad Optronics, men tyngdepunktet forble på Nøtterøy. I 2005 ble Simrad Optronics kjøpt 100 prosent av tyske Rheinmetal.

Trygve Egenes avsluttet sitt foredrag med å vise en skisse for hvordan man ser for seg å utvikle industriområdet i det som nå heter Steinklossveien til nytt boligområde med 50 leiligheter.

Neste bedriftshistoriekveld på Fagertun er 13. april, når adm. dir. Morten H. Olsen Nauen holder foredrag om Olsen Nauen Klokkestøperi.
Stor interesse, og hyggelig å se Geir Vinghøg (t.v.) på første rad.
Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.