Olsen Nauen Klokkestøperi – eneste i Norge

posted in: Arrangement, Forside | 0

I serien bedriftshistorie var vi denne gangen kommet til Olsen Nauen klokkestøperi som nå er Tønsbergs eldste bedrift med start i 1844. Det er 6. generasjon Olsen Nauen som driver klokkestøperiet i dag og adm.dir Morten Olsen-Nauen ledet oss gjennom en interessant historie om stabilitet og særdeles høy kvalitet, noe som må til for å holde en familiebedrift i gang i over 170 år.

Klokkestøperier som lever store klokker, det vil si kirkeklokker mm. er det ikke mange igjen av i verden. Ca 30 stykker og ved Olsen-Nauen gjør de det på sin helt spesielle måte, noe som sannsynligvis gir de beste kirkeklokker i verden.

Som kuriositet ble storklokka i domkirken i Oslo brakt frem som eksempel. Den ble først støpt i 1639, ødelagt og sprukket, gjenstøpt 4 ganger med ca 75 års mellomrom, før Olsen Nauen fikk oppdraget 1859. En real jobb ble gjort og Oslo Brannkorps fikk jobben med å henge den opp til Ole Olsens store fortvilelse. Tauet røyk, klokka datt i bakken, men klokka var like hel. Så kom klokka på plass som den skulle og henger der fortsatt.

En interessert og engasjert forsamling stilte mange spørsmål og gode svar ble levert.

Vi i Tønsberg er jo særlig heldige med tanke på klokkespill, da byen har et som nok alle kjenner. Et klokkespill er også svært sjelden, ta stemte klokker, som Olsen Nauen leverer, knapt å oppdrive.

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.