Straks klar med sykler på Fagertun

posted in: Fagerutn | 0
Viserguttsykkel – nær sagt alle butikker hadde en slik. (Foto: Tor Gervin)

Gjennom et langt og aktivt liv i sportsbransjen har Sverre Mysen (92) samlet og tatt vare på mange klenodier som stilles ut i bryggerhuset på Nøtterøy bygdetun – Fagertun. Nå er han i siste innspurt med sykkelbutikk og sykkelverksted, som er klar for åpning når det igjen blir full virksomhet på bygdetunet. Enda vet man ikke om det som planlagt blir Åpen dag 23. august.

Sverre Mysen.

Det har vært stor interesse for Sverre Mysens samling av ski, skøyter, kjelker og diverse annet vintersportsutstyr, som i fjor ble åpnet på bryggerhusloftet.

Sykkelsamlingen er rigget til i første etasje. Over døra henger det gamle skiltet med «Sverre Mysens sykkelverksted». Her finner man sykler som nok kan gjøre noen hver blank i øya; blant dem en Diamant damesykkel i original stand fra 1947, en visergullsykkel og en DBS Apache.

– Ja, Apache-sykkelen var veldig populær på 70-tallet, vet Sverre Mysen å fortelle.

Egentlig skulle han begynne i bygningslære, men slik gikk det ikke. Allerede i 1942 startet han i sportsbransjen, med egen butikk på Kirkeveien fra 1950 og på Teie torv fra 1959, med filial i Farmandstredet fra 1987 – inntil han innpå 1990-tallet ga seg som «visergutt». For sønnen Sturla tok stafettpinnen, utvidet driften og hadde på det meste seks butikker.

I bryggerhuset på Fagertun har Sverre Mysen fått plass både for sykler, gammel butikkinnredning, diverse verkstedutstyr og reservedeler, en monter med merker fra mer enn 80 sykkelmodeller som stort sett bare er historie, plakater og prislister fra ulike epoker.

Nå gjenstår bare noe småtteri før han kan åpne døra for alle som vil se. Noen dato er enda ikke bestemt; det beror på når det igjen åpnes for full virksomhet på bygdetunet. Søndag 23. august er det planlagt Åpen dag. Blir det godvær kan det da forventes opptil et par tusen besøkende. Men dette året beror det ikke bare på været, men også om helsemyndighetene åpner for større arrangementer.

Sverre Mysen har tatt vare på mange gamle sykler.
Skilt fra 1949.
DBS Apache, en veldig populær sykkel på 70-tallet.
Diamant damesykkel i original stand fra 1947 – med kjolenett.
Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.