Vardåsvandring nr. 2

Søndag 2. juli var en gjeng spesielt invitert til ny Vardåsvandring. Alle har tidligere deltatt på en av de ordinære vandringene og denne gangen fikk vi oppleve dekningsrom og huler som ligger i tilknytning til Vardåsbatteriet.

De fleste som har vært med på den interessante og lærerike vardåsvandringen har jo ønsket å se innsiden av fjellet også. Alt dette er dessverre murt igjen eller avstengt av forsvaret. Det som er tilgjengelig er dekningsrom eller tilfluktsrom, som vi ville kalt det i dag. Alle er ikke tilgjengelige og noen har man bare antakelse om hvor ligger.

Fire forskjellige dekningsrom fikk vi se i dag, noen er nok godt kjente for lokale mens andre må du lete etter. Det er fascinerende å tenke på enkelte dekningsrom mer eller mindre ligger rett under bena våres, da det har vært mange forsvarsanlegg rundt om i landet, og ved Vardås ligger et dekningsrom neste rett under veien mange kjører hver dag.

Tove og Daniel som har guidet oss gjennom vandringene kom også denne gang med interessante historier og skildringer om Vardås og nærmiljøet. Heldig var vi med været og lunch ved Skjærvehagen, hvor det lå et enslig småbruk før tyskerne startet byggingen av Vardåsfort sommeren 1944. Under denne byggingen laget tyskerne en militærleir her med mange brakker. Etter krigen tilfalt bygningene Nøtterøy kommune og brakkene ble demontert og brukt til husbygging på øya.

Det ble en flott tur i det fine været med grottevandring, noe vi vanligvis ikke ville gjort på en søndag. Vi håper fler får tilbud om å være med.

 

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.