Borre et maktsenter i yngre jernalder

posted in: Forside | 0
Rådgiver Fredrik Bjønness holdt foredrag på Nøtterøy Historielags medlemsmøte i Borgheim menighetssenter. (Foto: Tor Gervin)

På Borre har man lokalisert ni monumentale gravhauger med en diameter på 20 meter eller mer, spor av flere bygninger eller haller og flere skip, fortalte rådgiver Fredrik Bjønness ved Midgard vikingsenter, da han onsdag 20. oktober holdt foredraget «Borre et maktsenter i yngre jernalder» for et femtitalls tilhørere i Nøtterøy Historielag.

Foredragsholderen sa at Borrefeltets historie strekker seg langt bakover; det kan være anlagt allerede en gang i løpet av de første 400 år etter Kr. fødsel. Den første store gravhaugen kom senere, kanskje mellom år 500 og 600. Fredrik Bjønness pekte på utfordringer knyttet til datering. Han sa at i de fleste av haugene har det vært en eller flere personer, men la til at det er lite sannsynlig at man noen gang vil finne ut hvem som er gravlagt i Borrefeltet.

Det var et foredrag som påkalte stor interesse, med mange spørsmål til foredragsholderen.

Dette var det første helt ordinære medlemsmøte i Nøtterøy Historielag på over et år, arrangert over kjent lest ikke bare med foredrag, men også kaffepause, litt å bite i, utlodning og selvfølgelig mye godprat rundt bordene i Borgheim menighetssenter. Historielagsleder Sven Erik Tholander benyttet anledningen til å rekruttere flere til distribusjon av årsskriftet Njotarøy, og minnet ellers om at det kommende lørdag er dugnad på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.

Onsdag 17. november er det nytt medlemsmøte, da holder tidligere sogneprest Harald Kaasa Hammer foredraget «Hans Nielsen Hauge – Norges første gründer»..

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.