Årsmøte og foredrag om Vestfoldarkivet

Nøtterøy Historielag har avholdt årsmøte og medlemsmøte på Borgheim menighetssenter.

Årsmøtet ga få overraskelser, der det eneste punktet med innsigelser gjaldt endring av medlemskontingent. Fra neste år vil medlemskontingenten dobles, men da vil Njotarøy være med i prisen.

Vi fikk en endring i styret, Eva Bellsund stilte ikke til gjenvalg og ble erstattet av Lilleba Bredal. Styret for 2020 blir etter dette: Sven Erik Tholander (leder), Stein Engh (nestleder), Jon Pande (kasserer), Dag Mikkelsen (sekretær), Lise Sandereid, Einar M. Hay-Hanson, Laila Synnøve Olsen, Vigdis Kittang Ramstad og Lilleba Bredal (styremedlemmer).

Økonomien er fortsatt god, noe som gjenspeiler seg i den høye aktiviteten det er på Fagertun.

Fagertun er en populær arena der aktivitetsnivået er høyt og det er stadige forespørsler fra skoler, barnehager og andre grupper om å få komme på besøk.

Etter årsmøtet ble det foredrag ved Marit Slyngstad fra Vestfoldarkivet.

Arkivene har en sentral rolle for å bevare historien og er viktige kilder for å forstå og ivareta samfunnet.

Marit Slyngstad trakk frem at forskning på miljø har hatt stor glede av arkivene. Hvordan har eks isforholdene vært gjennom århundrene? Det finner man i gamle skipslogger som nitidig er ført av sjøkapteiner, og de har vi hatt mange av fra Vestfold. Slike data er viktige i forståelsen av hvordan miljøet har endret seg.

Vestfoldarkivet er stort og omfangsrikt. Det inneholder både lovpålagte arkiv som fylkeskommunens arkiver og privatarkiver samt arbeiderbevegelsens arkiv.

Privatarkiver inneholder både bedrifters, organisasjoners og privat personers arkiver.

Fra Nøtterøy er det også mange og spennende arkiver, men spesielt for kvelden var Helge Paulsens arkiv. Helge Paulsen har vært viktig for å dokumentere Nøtterøys historie og hans omfattende arkiv er delvis hos Vestfoldarkivet og hos Nøtterøy Historielag. Dette personlige arkivet er så omfattende, fyldig og godt organisert, så det vil spille en vesentlig rolle for alle som skal forske på Nøtterøy i fremtiden.

Vi hadde besøk av Helges familie under kveldens foredrag , da de også deltatt i hans arbeid med Nøtterøy historien. På bildet ser vi dem sammen med arkivar Marit Slyngstad (t.h.).

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

2 Responses

 1. Bjørn Haave

  Har søkt i på FB siden og ikke funnet ett eneste ord som dekker «Kaptein», «sjømann» eller «Sjøfart» . Nøtterøy hadde i sin tid en viktig plass i sjøfartshistorien og det er da merkelig at dette ikke kommer tydelig frem i historielagets sider.Foreslår at dere tar en titt på FB-siden «De Gamle Sjøfolk forteller» – søk på Nøtterøy, Nøtterø, og det vil komme opp mange ukjente ting om Nøtterøys sjøfolk.
  Med vennlig hilsen
  Bjørn Haave

  • Einar Hay-Hansson

   På nettsidene til historielaget vil du få mange treff på disse søkeordene. Artiklene er ikke lagt ut i sin helhet på facebook, og det vil nok heller ikke gi noen treff der. Bruk søkefeltet på historielaget sine sider, og mye spennende vil dukke opp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.