En tur for å se, lære og få inspirasjon

posted in: Forside | 0
Staselig vogn i samlingen på Stokke bygdetun; Harald Voldstad og Steinar Jacobsen hadde sans for denne! (Foto: Tor Gervin)

Utviklingen av lensmannsgården Fagertun til Nøtterøy bygdetun med gamle og «nye» hus, samlinger og aktiviteter er en suksesshistorie. Det gjøres mye godt arbeid også andre steder! Stiftelsen Fagertun og Nøtterøy Historielag inviterte lørdag 1. oktober styrene, representanter for Nøtterøy Husflidslag og Nøtterøy Knivlag, dugnadsgjengen og enda noen andre nøkkelpersoner med på tur for å se, lære og hente inspirasjon.

Først Stokke bygdetun, Vestfolds eldste, etablert allerede i 1978. Her ble vi tatt i mot og vist rundt av Signe Hultgren, ansatt leder i Stiftelsen Stokke bygdetun. Også Hedrum bygdetun i Kvelde har lang og god historie, helt tilbake til 1984. Bygdetunet eies og driftes av Hedrum Historielag, der leder Asbjørg Holt og flere med henne raust delte erfaringer og viste rundt i bygninger og samlinger. Foreningen Lardal bygdetun – Klokkergården eier og drifter bygdetunet i Svarstad. I alt 12 av bygdas ganske ulike lag og foreninger står tilsluttet denne eierforeningen, som ledes av Bjarne Steen. Han orienterte, viste oss fasilitetene og svarte på ikke så få spørsmål.

Bygdetunene i Vestfold har mye til felles, naturlig nok. Samtidig har de organisert seg forskjellig, de som ligger i landdistriktene har imponerende landbrukssamlinger og ellers er det slik at Stokke, Hedrum og Lardal alle har en ganske stor forsamlingssal. Det siste har vi jo ikke på Fagertun, der lokalene i underlåven bare har plass til maks. 50 personer.

Inger-Johanne Østgård studerer skomaker-tablået på Hedrum bygdetun.
Samlet for informasjon i framhuset på Hedrum bygdetun. Her tok vi også matpakka, kaffen og ble servert nybakt kringle.
Klokkergården i Svarstad – tidligere klokkerbolig og skole, nå grendehus, vevstue, lokaler for historielaget mv..

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.