Jarlsberg hovedgård i historisk og ny tid

posted in: Forside | 0
Stamhusbesitter Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg holdt foredrag på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.

Fullt hus, ikke en ledig stol, da stamhusbesitter Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg holdt det første av høstens to bedriftshistoriske foredrag i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun. Han trakk de historiske linjer helt tilbake til grevskapstiden, og fortalte om den gang Ulrik Fredrik Gyldenløve i 1683 solgte grevskapet og godset med Griffenfeldtgården til den tyske baron Gustav Wilhelm von Wedel for 77 000 riksdaler. Da inngikk også en gjeld på 10 000 riksdaler.

Jarlsberg opphørte å være grevskap da den siste dansk-norske greve, Peder Anker Wedel Jarlsberg, døde i 1893 og tittelen greve gikk ut av bruk.

Foredragsholderen stoppet opp ved flere av slektens store profiler. Han viste utviklingen av den staselige hovedbygningen i flere byggetrinn, fremhevet betydningen av husmenn og leilendinger som utførte pliktarbeid i henhold til kontrakter som kunne være ganske infløkte og berømmet arbeidet til sin farfar. Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg var den første eier med jordbruksutdanning.

Jarlsberg hovedgård forvalter i dag 8 500 mål, hvorav «under plog» 3 550 eget areal og 270 med leie- og driftsavtaler. Gården har 2000 mål produksjonsskog, 200 mål beiter, 350 mål gårdstun med park og parkskog, 165 festetomter, 30 leieavtaler knyttet til bygninger og 10 øyer i skjærgården.

Det var et spennende og humørfylt foredrag som omfattet historie, utfordringene og mulighetene med å forvalte store, bynære arealer med naturreservater og landskapsvernområde, og ikke minst moderne landbruk med datastyrte maskiner.

Onsdag 26. oktober blir det nytt bedriftshistorisk foredrag, når Trygve Egenes kommer for å fortelle historien til en av Tønsbergs eldste eksisterende bedrifter. H. Henriksen Mek. Verksted A/S ble grunnlagt av smeden Henrik Henriksen i 1856. Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg står som arrangør av de bedriftshistoriske foredragene på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.

F.v. leder Bjørn Engaas i Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg, stamhusbesitter Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg og leder Sven Erik Tholander i Nøtterøy Historielag.

 

Stor interesse og ikke en ledig stol i underlåven på bygdetunet.
Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.