Hans Nielsen Hauge – gründer eller folkevekker?

posted in: Forside | 0
Medlemsmøte i Historielaget, f.v. møtelederen, Sven Erik Tholander, initiativtaker til den lokale Hauge-markeringen, Norvald Fuglestrand og foredragsholderen, Harald Kaasa Hammer. (Foto: Tor Gervin)

– Var Hans Nielsen Hauge først og fremst en gründer som skapte arbeidsplasser eller en kristen folkevekker? Harald Kaasa Hammer stilte spørsmålet, og ga selv svaret. Han sa at vi kan ikke forstå Hans Nielsen Hauge, uten å se disse to rollene i sammenheng. Han framholdt ellers at Hans Nielsen Hauge med et byks førte Norge inn i moderne tid.

Omkring 40 tilhørere fant i kveld, onsdag 17. november, veien til Nøtterøy Historielags medlemsmøte i Borgheim meningssenter for å høre om og ikke minst forstå bondesønnen som skulle bli en av de største personligheter i norsk historie.

Historielaget hadde invitert Harald Kaasa Hammer som foredragsholder som et ledd i markeringen av at det er 250 år siden Hans Nielsen Hauge i 1771 ble født på Rolvsøy i Østfold. Harald Kaasa Hammer er en av flere prester i den lokale Hauge-komiteen. På første rad satt initiativtaker til markeringen, historielagsveteranen Norvald Fuglestrand.

Det var et medlemsmøte i god tradisjon med foredrag, kaffe, kringle og mye hyggelig prat rundt bordene. Historielagsleder Sven Erik Tholander takket foredragsholderen, promoterte salget av årsskriftet Njotarøy og minnet om at det lørdag 4. desember inviteres til «Jul på den gamle gården» på Nøtterøy bygdetun, Fagertun.

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.