Tau i lange baner på bygdetunet

posted in: Forside | 0
Kveldens foredragsholder, Olav Bjørnli.

-Det var mange reperbaner i Norge, 29 i 1850 og 44 i 1860. Teie Reberbane var fram til napoleonskrigene en av de mest betydningsfulle, fortalte Olav Bjørnli da han i kveld holdt fordraget «Tau i lange baner» med historien til Tønsberg Reperbane – fram til 2017 Tønsbergs eldste bedrift.

Reperbanen hadde en 200 år lang historie, da den ble lagt ned. Mathias Føyn (1756-1820) sto sentralt ved etableringen. I sitt foredrag kom Olav Bjørnli inn på hvem han var, og hvilken betydning han og hans mange virksomheter fikk for Tønsberg by og de mange som var i hans tjeneste. Foredragsholderen fortalte om nye eiere og ulike epoker, endringer i drift og tilpasning til tidenes utfordringer. Bedriften hadde mange gode år med bra inntjening, men det var også kriser med branner og ulykker. Til slutt i foredraget tok han for seg årsakene til at bedriften måtte innstille.

Blant tilhørerne var det ikke så få tidligere ansatte og i ledelse, som velvillig trådte til med utfyllende kommentarer. Etter foredraget guidet Tor Carlstedt, tidligere leder av Stiftelsen Fagertun, rundt om i bygninger og samlinger på bygdetunet. Verkstedet på Fagertun, den tidligere smia, er satt opp med takstoler fra Tønsberg Reperbane.

Dette var det tredje i rekken av bedriftshistoriske foredrag, som enda en gang samlet fullt hus i underlåven på Fagertun. Arrangørene, Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg, vil nå ta en evaluering av de populære foredragskveldene, for så å ta stilling til om det blir flere til høsten.
Enda en gang fullt hus i underlåven på Fagertun.
Etter foredraget omvisning i bygninger og samlinger, med Tor Carlstedt som cicerone.
Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.