Historien om Rottenikken

posted in: Forside | 0
Ikke en ledig stol, da Vidar Ullenrød fortalte historien om Rottenikken. (Foto: Tor Gervin)

Mot slutten av andre verdenskrig og påfølgende år var Rottenikken på alles lepper. Historiene og mytene skapte frykt. Han var landets mest beryktede forbryter. Det som særlig skapte historiene skjedde i 1944, da han fra mai til november flyktet fra streng overvåkning i Stavanger-området til han ble tatt i Valdres.

Onsdag 15. mars fortalte Vidar Ullenrød historien om Rottenikken for nesten 90 tilhørere (!) på Nøtterøy Historielags medlemsmøte i Borgheim menighetssenter.

Mye av dramatikken skjedde i Vestfold. Blant annet ble en gårdbruker fra grensen mellom Sem og Ramnes funnet død i Andebu. I rettssaken i Tønsberg i 1946 ble Rottenikken dømt til 18 års fengsel og 8 års sikring for blant annet drap på gårdbrukeren. Etter så å ha vært fengslet i 11 år ble han frikjent for drapet, mens tiltalen for andre forhold ble opprettholdt. Han døde i Larvik i 1976.

Vidar Ullenrød er opptatt av å balansere bildet av Rottenikken. Han spør hvorfor den litt Emil i Lønneberget-aktige gutten fra Bakkegata i Skien ble den man ble skremt med. Hvorfor ble Rolf Erling Knutsen, egentlig en snill og fredelig kar, datidens mest beryktede? Noe av lærdommen fra historien om Rottenikken er betydningen av at folk blir sett og at vi ikke skal dømme så lett.

Foredragsholderens interesse for Rottenikken grunner seg i alle historiene, særlig knyttet til flukten i 1944. Både da alle fryktet Rottenikken og i hans siste og fredelige år, hadde Rottenikken mye tilhold på Gausesetra ved Skibergfjell i Hof. Nå er det Vidar Ullenrød som bruker Gausesetra, og det har skapt hans ekstra interesse for historiene og skjebnen.

 

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.