Årsskriftet Njotarøy 2021 – i 35. årgang!

posted in: Forside | 0

Nøtterøy Historielags årsskrift, Njotarøy, er å få kjøpt en rekke utsalgssteder rundt om på øya, i byen og på Tolvsrød. Abonnement inngår som en del av medlemskontingenten til historielaget. I løssalg koster Njotarøy fortsatt bare 150 kroner. Opplaget er denne gang imponerende 2100 eksemplarer.

Redaktør Signar Idland og en redaksjonskomité som ellers består av Tom Brodin, Kari Joukoff, Svein Lundby og Per Velde byr på 100 sider med spennende og interessant lokalhistorie i årets Njotarøy:

Vi starter på Veierland med Arild Mikkelsens historie om et meget spesielt menneske og hennes historie om et lite mirakel som skjedde der for mange år siden.

Deretter følger Per Veldes artikkel om Bergan skoles interessante historie, før vi får Kjell Rustans fortelling om livet «på gølvet» på Kaldnes Mek. Verksted, rikt illustrert med platearbeider William Liverøds tegninger av arbeidsaktivitetene på Kaldnes.

Ragnar Orten Lie og Vibeke Lia i fylkeskommunens avdeling for arkeologiske kulturminner forteller om funn av smier i Buerstad fra jern- og middelalder.

Hvordan en av øyas første oppvaskmaskiner forandret livet til det bedre for forpakterkona Grete Sanne Andersen, kan vi lese om i Tom Brodins artikkel, og at det var vanskelig å få organisasjonsretten akseptert i Nøtterøy kommune kan vi lære alt om av Jørn Magdahl.

Anne Elisabeth Christensen har tidligere skrevet om sin «Bestefar Føynland», i år er det bestemors tur.

Mange husker sikkert godt Huseklepps modellverksted på Ørsnes og båtene som ble produsert der. I årets Njotarøy får vi hele historien som Trond Huseklepp har delt med Kari Joukoff.

Så følger et stykke bygdehistorie med utgangspunkt i Torød gård, skrevet av Torbjørn Steen-Karlsen. Deretter en liten historie om treplanting på Herstad og Teigar skoler, fulgt av en oversikt over alle Nøtterøyskolene, der nå mange er borte eller nedlagt. Til slutt forteller Tor Gervin om sin gamle nabo på Ekenes, småbruker Oskar Brændshøi og øyas siste arbeidshest, fjordingen Jofrid.

Som vanlig har årsskriftet også med Nøtterøy Historielags og Stiftelsen Fagertuns årsberetninger, samt en oversikt over historielagets støttespillere.

Njotarøy 2021 kan kjøpes følgende steder:

  • Norli bokhandel Teie, Farmandstredet og Tolvsrød
  • Kiwi Hjemseng og Vestskogen
  • Joker Torød
  • Meny Skallestad
  • Spar Føynland
  • Rema Borgheim
  • Nøtterø Bakeri &  Konditori Teie og Borgheim

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.