Medisinsk historie i Nøtterøy Historielag

posted in: Forside | 0
Populær foredragsholder i Nøtterøy Historielag, Per Evtun t.h. (Foto: Tor Gervin)

-Medisinsk historie er et svært fagområde. Egentlig er det sosialhistorie. Det handler om hvordan vi har det, sa Per Evtun da han holdt foredrag for vel femti tilhørere i Nøtterøy Historielag.

Det var et foredrag som påkalte både interesse, sukk og latter, etter som foredragsholderen fortalte om den gang spedalske varslet om smittefare med rangler og bjeller, barberere drev med årelating, urinprøver ble analysert med vurdering av farge, lukt og smak (!), tobakksrøyk ble benyttet ved bruk av klystér og Vinmonopolet solgte sykebrennevin på resept.

Per Evtun poengterte barmhjertighet som utgangspunkt for all medisinsk behandling, og viste i den sammenheng til kirkens og klostrenes rolle i gammel tid.

Han ga også et lokalhistorisk tilbakeblikk, viste bilder og fortalte om ulike sykehus i Tønsberg.

Sammen med Karl Wilhelm Wefring startet Per Evtun i 1998 Medisinsk Historielag i Tønsberg, som utgir en årbok der man har samlet mye medisinsk historie fra Vestfold og som har tatt vare på mange små og store gjenstander.

Et populært foredrag i Nøtterøy Historielag på Borgheim menighetssenter 12. oktober. Folk ville gjerne høre mer! Møtet, som ble ledet av historieagsleder Sven Erik Tholander, ga som alltid rom for mye god kaffeprat og utlodning.

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.