Historisk lys på gammelt anker

posted in: Forside | 0
Kai Roar Furvann, godt fornøyd med å få satt opp gammelt gatelys fra Tønsberg ved ankeret i Fagertun-parken. (Foto: Tor Gervin)

Det gamle stokkankeret gjør seg flott i Fagertun-parken. Nå kan det også skues i historisk lys fra en lysmast som ble reddet fra skrothaugen, da Tønsberg elverk monterte nye gatelys.

Ankeret, opprinnelig en gave fra Wilh. Wilhelmsens rederi, sto lenge på Tinghaug som et håndfast kommunevåpen for det som den gang var Nøtterøy kommune. Etter at det ble Færder kommune og nytt kommunevåpen «med vind i seilene», ble det gamle stokkankeret i forståelse med giveren flyttet til Nøtterøy bygdetun, Fagertun. Dugnadsgjengens elektrokyndige, Kai Roar Furvann og Bjørn Åge Linnehol, har sørget for at det i kveldsmørket også kan skues i skinnet fra en gatelykt fra omkring 1910.

– Vi tok vare på litt av hvert med tanke for å lage et lite museum etter Tønsberg elverk, som med tiden gikk inn i Skagerak Energi. Dette ble det imidlertid ikke noe av. Jeg synes jo som gammel elverksmann og med i dugnadsgjengen på bygdetunet at det var fint at vi kunne sette opp denne lysmasten her ved det gamle ankeret – mye bedre enn den lysstolpen som sto her først, sier Kai Roar Furvann.

Han vet som elverksmann gjennom 45 år, først som montør og siden avdelingsleder, å fortelle at dette er tredje generasjons gatelys i Tønsberg. Mange husker nok disse gatelysene, som var i bruk helt fram til 1980-tallet. Den øverste delen i kobber, lyshodet med kuppelen og ringene på masten er originale, mens selve stangen er av nyere dato og delvis gjenbruk etter den lysstolpen som sto her tidligere.

Fortsatt gjenstår litt finpuss. Masten skal males og så vil man forsøke seg fram med ulike pærer for å gi det gamle ankeret det historiske lys det fortjener. Men allerede nå; ble det ikke fint?

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.