Møte i Nøtterøy Historielag 21 september 2016.

Møte i Nøtterøy Historielag 21 september 2016.

Nøtterøy Historielag avviklet sitt første møte for høstsesongen. Møtet ble avviklet på Borgheim menighetssenter med ca 60 fremmøtte. Foredragsholder var Jogeir Nicolai Stokland som foredro om temaet ”Veierlands sjøfartshistorie fra vikingtid til nåtid”.image1

Foredragsholderen hadde imponerende kunnskap om temaet ned på ”mikroplan” uten å miste oversikten over de større linjene i sjøfartshistorien. Det var en fornøyelse å høre ham snakke om dette temaet. Sjøfarten, sammen med jordbruket, har vært hovedbeskjeftigelsen i uminnelige tider.
Det var ikke så merkelig da hovedleden i gamle dager gikk gjennom Vrengensundet og forbi Veierland. Diverse gravfunn bekrefter at dette har pågått i flere tusen år. Det er funnet bevis for at veierlendinger har dratt på vikingtokter til bl.a England. Med sin sentrale beliggenhet var Veierland et viktig sted opp gjennom tiden helt opp til vår tid (1900). Det var også en mengde skipsbyggere på Veierland noe som bekreftes gjennom dagens stedsnavn (Verven, Vervodden mv).
Hvalfangst og selfangstperioden (fra 1850 og utover) var en viktig periode for veierlendinger. Mange hadde en sentral plass som styrmenn, skyttere mv på berømte skuter og ekspedisjoner på Newfoundland, Japanhavet og i Sydisen og Oslofjorden. I denne perioden så de seg selv mer som fangstfolk enn som sjøfolk. De hadde materielt sett et bra liv, men kirkebøkene forteller også at mange havarerte og døde på sjøen. En liten anekdote som ikke er så kjent er den om at det var veierlendingimage2er som seilte Nansen opp til isen før den berømte skituren over Grønland.
Stokland hadde mye å fortelle om personer, hus, gravfunn og hendelser som det ikke plass til å gjengi her. Han fikk fortjenestefull applaus for sitt engasjerende foredrag.

Neste møte avvikles på Teigar ungdomsskole 13 oktober. Vi får da besøk av tidligere NRK-
korrespondent i Midtøsten Sigurd Falkenberg Mikkelsen med følgende tittel: ”Mine inntrykk etter fem år i Midtøsten, hva skjer der?”. Alle er hjertelig velkommen.

Dag Mikkelsen

Sekretær

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.