Nye temautstillinger på Fagertun

posted in: Fagerutn | 0
Sverre Mysen peker på skia til pastor Johannes Knutzen, en kuriositet i samlingen på bryggerhusloftet. (Foto: Tor Gervin)

Det åpnes flere nye temautstillinger i bryggerhuset, når Nøtterøy Historielag inviterer til Åpen dag på Fagertun 25. august. På loftet har man fått plass for Sverre Mysens samling av ski og skøyter, og i første etasje rigges det til både med gamle sykler og diverse klenodier fra Nøtterø Sparebank.

-Dette blir artig! I fjor åpnet vi den gamle skolestua i Torødhuset. Etter hektisk dugnadsinnsats har vi nå fått plass for to nye samlinger i bryggerhuset. Fortsatt gjenstår en del med innredning og klargjøring, men vi skal være i mål til Åpen dag, sier Tor Carlstedt, leder for Stiftelsen Fagertun.

De eldste skia i Mysen-samlingen er etter lærer Eriksen på Teie skole, med en «jernbanelapp» for forsendelse til Flisen (Flisa) i 1911. Her er treski produsert fram til omkring 1980, bl.a. fra Askjems Skifabrikk. Blant skøytene finner man lengdeløp både modell Oskar Mathisen og Ivar Ballangrud, og førkrigsmodeller uten støvler. Til sykkelbutikken henter Sverre Mysen fram flere spennende modeller, også en DBS Apache med lang sal – en svært populær guttesykkel på 1970-tallet.

Banksamlingen omfatter litt av hvert fra eldre og nyere tid med tilknytning til Nøtterø Sparebank, øyas eldste «bedrift». Det er Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg som står bak denne utstillingen, der man veldig gjerne skulle ha flere gamle sparebøsser om noen kan bidra med slike. Her vil man få se forskjellig utstyr som ble brukt i en gammel bankekspedisjon, bilder av bankbygninger som nå er historie, en poster med tidligere tiders skillemynt mm.

– Banken på Borgheim, den er det nok mange som husker, sier Tor Carlstedt, leder i Stiftelsen Fagertun.
Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.