Kaldnes Mek. Verksted var største og viktigste arbeidsplass i nesten 100 år

posted in: Forside | 0

Gjennom nesten 100 år var Kaldnes Mek. Verksted A/S største og viktigste arbeidsplass i Tønsberg-distriktet. I årene etter krigen arbeidet i snitt 1000 personer på verftet, mange ble på Kaldnes gjennom hele livet – ofte i 50 år. Man regner med at mer enn 25 000 har gått inn og ut av Kaldnes-porten.

Ikke så få som hadde jobba på Kaldnes og enda flere etterkommere av Kaldnes-ansatte var blant de over 90 som kom for å høre historien da journalisten, forfatteren og filmskaperen Erik Jacobsen onsdag 2. mars holdt foredrag illustrert med et vell av bilder og filminnslag i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun. Det kom så mange at foredraget måtte kjøres to ganger, for her var det rift om plassene, ikke en stol å oppdrive og kø utenfor. De sist ankomne fikk omvisning i hus og samlinger mens de ventet.

Erik Jacobsen dro historien tilbake til 1800-tallet, og tiden før A/S Kaldnæs Patentslip og Mekaniske Værksted ble etablert i 1899. Han fortalte om «Alpha», en 50 fots rutebåt som ble sjøsatt som byggenummer 1 i 1907, ulike epoker med store utfordringer og god inntjening, krig og hvalfangst, stabelavløpninger, kjente direktører, store redere som fylte ordrebøkene, bygging av skip på opptil 60 000 tonn, nye forretningsområder med gravemaskiner og trucker, og endelig omstrukturering inntil det gradvis tok slutt ut over 1980- og 1990-tallet.

Foredragsholderen ga rom for mye om de ansatte og det sosiale liv på Kaldnes. Her fikk vi gjensyn med Svenn Eriksen, Lars Skytøen, Ka’l Riggærn, Tore Paulsen, Sverre Berg, Per Holmen, Erling Hermansen, Gunnar Luthen, Ragnar Aasland, Jan Jensen, Mona Solberg, Ragnar Hellberg, Eigil Kongsfjell og flere med.

Erik Jacobsen delte sin flotte Kaldnes-presentasjon med en engasjert, lydhør og godt fornøyd forsamling. På Facebook leser vi denne kommentaren fra Ingrid Anneli Edh:

– Det var en veldig hyggelig kveld totalt sett, jeg var så heldig å tilhøre pulje nr. to, og vi fikk en meget interessant omvisning i Fagertuns bygninger, med tilhørende fyldig og morsom orientering om mange historiske detaljer i dem. Det var vel verdt ventingen! Erik Jacobsen holdt et flott foredrag om Kaldnes. Det ble sterkt for meg, da pappaen min, Tore Paulsen, plutselig dukket opp på film. Han gikk bort like før jul, og det var ikke til å unngå at det kom noen tårer. Som ‘Kaldnes-unge’ var det mange fine gjensyn med både arbeidsfolk, juletrefester og båter. Takk til Historielaget og Erik Jacobsen for en hyggelig kveld.

Dette var det første i en serie med flere bedriftshistoriske foredrag, som arrangeres av Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg. Det inviteres til nytt foredrag 30. mars, da Bjørn R. Engaas tilkjennegir historien til Nøtterø-banken. Siste foredrag i denne omgang blir 27. april, når Olav Bjørnli forteller historien til Tønsberg Reperbane.

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.