Lensmannens tippoldebarn på Fagertun

posted in: Forside | 0
Tippoldebarn etter Olava Fredrikke og Christen C. Egeberg på Fagertun, f.v. bror og søster Erik og Anne Muus-Falck, Tor Carlstedt og Anne Lillelien Porter. (Foto: Tor Gervin)

– Fantastisk! Det er bare ett ord å si om hvordan den gamle lensmannsgården Fagertun nå framstår som Nøtterøys flotte bygdetun. Vi som er av lensmannens etterslekt, kan ikke få rost det nok!

Bror og søster, Erik og Anne Muus-Falck, er på Fagertun. Han har tatt turen fra Bergen og hun fra Oslo. De er tippoldebarn etter Olava Fredrikke og Christen C. Egeberg. På bygdetunet blir de tatt imot av Anne Lillelien Porter og Tor Carlstedt, som byr på kaffe, viser rundt og som med stor entusiasme tar imot flere gamle bilder som vil utfylle interiøret i hovedhuset.

Også tidligere har bror og søster Muus-Falck kommet med gamle familieklenodier til Fagertun, blant annet kaminuret fra 1891 som nå står inne på lensmannskontoret. Dette vet man med sikkerhet at var på gården i lensmann Christen C. Egebergs tid. Ellers dreier det seg om det flotte gulvuret inne på Petterøe-rommet, flere gamle stoler, tepper, en suppeterrin og det ene med det andre. Saker og ting som har vært i familiens eie gjennom mange generasjoner, om enn kanskje ikke fra Fagertun den gang deres tippoldeforeldre holdt til huse på her.

De vet å fortelle at den gamle lensmannsgården naturlig nok har en spesiell plass i familiehistorien. Farmoren deres lekte her som liten, og faren deres fikk på sine eldre dager interesse for det som knyttet seg til familien i eldre tid. Han ville nok ha gledet seg over at Tor Carlstedt nå har samlet mye av familiehistorien deres i et hefte. Anne og Erik Muus-Falck fikk hvert sitt ved søndagens besøk på Fagertun.

Også om de ikke bor på Nøtterøy, har de vært her flere ganger og følger nøye med på hvordan den gamle lensmannsgården med rause tilskudd og mye godt dugnadsarbeid er utviklet til Nøtterøy bygdetun. De gleder seg over at de opprinnelige bygningene fra omkring 1850 er satt i stand og at tunet er utvidet med fire hus som alle bærer med seg historie. Her er det historiske samlinger, drives god husflid og tradisjonsrike håndverksaktiviteter. Arrangementer og markedsdager samler folk på tunet og i parken.

Anne Lillelien Porter forteller at selv om interiøret i hovedhuset med unntak for kaminuret og to portrettmalerier av Christen C. og Olava Fredrikke Egeberg nok ikke er fra den gang Fagertun var lensmannsgård, så har Nøtterøy Historielag og Stiftelsen Fagertun vært svært bevisste på at det aller meste i hovedhuset skal være tidsriktig fra perioden 1850-1910. Sånn sett vil det bli fint med bildene Anne og Erik Muus-Falck nå hadde med seg.

 

 

 

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.