Referat – Håøya – En historisk oppdatering.

NØTTERØY HISTORIELAG

Nøtterøy Historielag avviklet medlemsmøte 26 april på Borgheim menighetssenter. Full brakke, dvs over 100 interesserte tilhørere, hadde møtt opp for å høre Arne Olav Hagtvedt kåsere over temaet Håøya – En historisk oppdatering.

Foredragsholderen hadde sin oppvekst på øya på 50-tallet og hadde mange gode historier å fortelle. Far og bestefar tjenestegjorde på øya.

Håøya var et lite samfunn med familier av militære som tjenestegjorde på Håøya. Øya var et viktig kystartillerifort i forbindelse med unionsoppløsning med Sverige. På den tiden var krig med Sverige ikke en utenkelig tanke. Hovedoppgaven var å sperre innløpet til Melsomvik og Tønsberg for trafikk sørfra. Det var på denne tiden (ca 1900) at Håøya ble bygd opp. Mange av bygningene som da ble bygget står fremdeles på øya. På det meste var det 400-500 mann mobilisert. Også under 1.verdenskrig var Håøya mobilisert. Mellomkrigstiden sto nedrustning sterkt og ved inngangen til 2. verdenskrig var fortet utrustet stort sett med samme våpen og utstyr som ble anskaffet 40 år tidligere.  Tyskerne besatte Håøya 14. april 1940 og det ble ikke avfyrt noen kanoner i den forbindelse. Tyskerne opplevde nok Håøya som rekreasjon i forhold til det de hadde opplevd tidligere fra andre fronter.

Etter krigen var Håøya fortsatt militært område med befal og soldater. Avviklingen foregikk utover 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet. 1963 var det stopp og det var usikkerhet om hva øya skulle brukes til. Det ble et feriested og det ble avviklet kurs og konferanser på øya. 2016 ble feriestedet avviklet og øya har blitt forsøkt solgt uten resultat.

En inspirerende foredragsholder fikk en velfortjent applaus.

Dette var siste foredrag i vårterminen. Neste arrangement for våre medlemmer er en guidet tur på Veierland lørdag 27 mai.
Dag Mikkelsen

Sekretær

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.