Skomakerverkstedet klart til Åpen dag

posted in: Forside | 0
– Det er en nåtlemaskin, forklarer Kai Bogen – skomaker’n på bygdetunet. (Foto: Tor Gervin)

Skomaker’n på Fagertun er i skikkelig godlune! Nå har han fått tak i en gammel nåtlemaskin, en sånn som man brukte til å sy overlær. Med denne og diverse annet utstyr på plass, er Kai Bogen allerede kommet langt med innredningen av skomakerverkstedet på bygdetunet. Han mener å ha det meste klart til Åpen dag 22. august.

Nøtterøy Historielag hadde noe skomakerutstyr allerede før Kai Bogen ble kontaktet for å bistå på Fagertun. Med det man da hadde og et disponibelt rom i bryggerhuset, kom ideen om å rigge til et lite skomakerverksted. Men det kunne vært mer utstyr, og veldig gjerne skulle man hatt en som kunne det gamle faget.

– Jeg hadde hatt enda mer å bidra med, om jeg hadde hørt om dette før. Mye av det jeg hadde ble gitt bort eller avhendet, da jeg ga meg som skomaker. Men jeg hadde jo fortsatt noe, blant annet en god del håndverktøy. Og noe har jeg fått tak i, blant annet denne nåtlemaskinen som jeg har henta hos svigerinnen min i Aurskog-Høland. Den er gammel, jeg skulle tro den er fra midten av 1800-tallet. Så skulle vi også hatt en del lær, men det er nesten ikke å få tak i lenger, forteller Kai Bogen.

For Historielaget og bygdetunet er han rett mann! Han er ikke bare faglært med både svennebrev og mesterbrev, han har vært 46 år i bransjen og leder i Norges Skomakermesterforbund. Han startet sin første skomakerbutikk i i Oslo i1973, før han etter en stund  flyttet hjem igjen til Nøtterøy. Her åpnet han først en butikk i Torvhallen i Tønsberg 1986, og drev fra 1990 i Kong Sverres gate inntil han ga seg for to og et halvt år tilbake.

På Nøtterøy bygdetun er Kai Bogen en populær kar, og det synes på ham at det var mer enn greit å bli spurt om å hjelpe til med å innrede skomakerverkstedet i bryggerhuset. Rommet er ikke så stort og man kunne nok hatt enda mer utstyr, men det blir såpass at interesserte vil kunne få innblikk i et gammelt håndverksfag.

– Ja, jeg er glad jeg ble spurt. Dette er artig! Vi må prøve å få det meste klart til Åpen dag her i august, sier Kai Bogen.

 

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.