Snublesteiner på Teie torv

posted in: Forside | 0
Det jødiske ekteparet Marie og Max Basseches fikk i dag sine snublesteiner til minne på Teie torv. (Foto: Tor Gervin)

De var på flukt, og ble tatt av dage. Det jødiske ekteparet Marie og Max Basseches fikk i dag sine snublesteiner til minne på Teie torv. Ordfører Jon Sanness Andersen og et trettitalls flere med ham fulgte høytideligheten.

Max Basseches var opprinnelig fra Brody i Østerrike og Marie f. Orchudesch fra Hamburg. Under første verdenskrig deltok Max Basseches som frontsoldat på tysk side i kampene mot russiske styrker. Han satt tre år i fangenskap i Sibir.

Lokalhistorikeren Thomas Nilsen omtaler «Det snille ekteparet på Nøtterøy» i sin bok «Familiene som forsvant». Han forteller i boka at Max og Marie Basseches drev en apotekforretning i Berlin, før de kom til Nøtterøy i juni 1939. Her bodde de til leie og levde i enkle kår på Søndre Nes. De livnærte seg ved forefallende arbeid, han ved å arbeide på gårdene rundt Knarberg og hun ved å sy. Det rakk ikke til; de måtte selge et lommeur for å ha til livets opphold da sparepengene tok slutt. Boet deres innbragte lite verdier for den norske statskassen, kun 425 kroner.

Egentlig hadde ekteparet Basseches tenkt seg til sin datter i New York, men krigen tvang dem til å bli værende på vent i Norge med uviss framtid. De var på DS «Donau», da skipet seilte fra Oslo 26. november 1942. Av 532 jødiske menn og kvinner som kom til Auschwitz-Birkenau 1. desember, ble 186 menn skilt ut og gitt nummer. De 346 andre ble sendt rett til gasskammeret, blant dem Marie og Max Basseches.

Follow Tor Gervin:

Ass. nettredaktør

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.