Året som gikk — 2005

posted in: Referat | 0

STYRET:
Leder: Thore Holm
Nestleder: Bente Dyrhaug
Kasserer: Brita Loeng
Sekretær: Rena Andersen
Styremedlem: John-Kristian Kristensen
Vara
medlemmer: Inger Johanne Østgård, Anita Hansen, Odd Fagerli, Ole Johan Eide, Svein Øksenholt.

NJOTARØY:
Redaktør: Terje Fr. Gulbrandsen
Redaksjonskomité: Lisbeth Higley, Harriet Marie Terjesen, Knut Mello, Svein Hermansen (billedredaktør).

HELLA: Leder Anita Hansen, Inger Johanne Østgård, Vera Hansen.

STIFTELSEN FAGERTUN: Leder John-Kristian Kristensen, Brita Loeng, Gunnar Faber. I tillegg to representanter fra Nøtterøy kommune.

PROSJEKT AVISREGISTRERING: Kjartan Dale og Tore Dyrhaug.

ARRANGEMENTER:

15.02.: Årsmøte.
Møtet ble holdt i Borgheim menighetssenter og 122 medlemmer var møtt frem. Årsberetning og regnskap ble godkjent uten kommentarer. Deretter var det valg. Ivar Gulliksen, Grethe Horn og Harald Schulze stilte ikke til gjenvalg. Ivar Gulliksen forlot styret etter 14 år. Odd Fagerli, Ole Johan Eide og Svein Øksenholt ble valgt til varamedlemmer, og som nytt medlem til valgkomitéen ble valgt Per Eide.
Etter årsmøtesakene holdt Yngvar Ustvedt foredrag over sin nye bok, ”Vikingene verre enn sitt rykte — Vikingene slik ofrene så dem”.
Han har forsket på hvordan ofrene opplevde vikingene og tok blant annet opp spørsmålet om gamle myter er vonde å vende. Myten om vikingene er et falsum, det er på høy tid å få frem hvilke berserker de egentlig var, mente han.

15.03: Haakon Livland. ”Planer og aktiviteter på Vestfold fylkesmuseum”
50 personer var møtt fram i Borgheim menighetssenter hvor museumsdirektør Livland holdt et meget interessant foredrag om fylkesmuseets historie fra dets etablering i 1939. Han fortalte om samlinger fra hele fylket hvorav 60% viste sjøfartshistorie — fra Klåstadskipet til nyere skipsfart. Det er flere gamle bygninger på området, bl.a. Nøtterøyhuset som er fra Skjæret, Østre Smidsrød, og som representerer kystkulturen. For tiden er dette under restaurering, og Livland karakteriserte huset som en ”perle”. Museet er svært slitt, og det er stort behov for oppgradering. Planene er å få Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme, Andebu og Horten kommuner med på et samarbeid om å få til en ombygging til et moderne museum.

13.04.: Jo Benkow. ”Hundre år med konge og folk”
En stappfull Teie kirke, ca. 150 personer, var møtt frem for å høre Jo Benkows foredrag.
Den tidligere stortingspresidenten fortalte om det han kalte ”Kong Olavs saga — historien om det forrige århundre”.
Det er viktig at vår nære fortid ikke blir et fremmed land for oss, påpekte foredragsholderen innledningsvis. Som nær venn av kong Olav bød Benkow de mange fremmøtte på interessante historier om den norske kongefamilien. Arrangementet var i samarbeid med Nøtterøy kommunes jubileumskomité 1905-2005.

29.05.: Tur til Håøya.
Dette var et jubileumsarrangement 1905 — 2005 og et samarbeid mellom Fylkesmannens landbruksavdeling, Nøtterøy kommune og Nøtterøy Historielag. Leder i Nøtterøy Historielag, Thore Holm, ledet omvisningen og orienterte om Håøyas sivile og militære historie. Fylkesordfører Anne Rygh Pedersen avduket en informasjonstavle
og åpnet kulturstien. ”Streif 2005” er landbrukets markering av unionsoppløsningen i 1905. Tema for Streifturene er mat og kulturlandskap, og på Håøya fikk de fremmøtte, ca. 180 personer, servert fiskesuppe og Hvasser-brød.

11.09.: Kulturminnedagen ”Forandringens hundreår 1905-2005”.
Tema for årets kulturminnedag, som er en landsdekkende markeringsdag, var ”Forandringens hundreår 1905-2005”.
Arrangementet ble holdt på Fagertun og var et samarbeid mellom Fylkesmannens landbruksavdeling, Nøtterøy kommune og Nøtterøy Historielag. Til tonene av ”Gammel jegermarsj” kom Nøtterøy Musikkorps marsjerende opp aléen, og leder i Nøtterøy Historielag, Thore Holm, ønsket deretter ca. 150 fremmøtte velkommen. Landbruksdirektør Ingrid Marie Eidsten ved fylkesmannens landbruksavdeling åpnet kulturminnedagen. Fylkesordfører Anne Rygh Pedersen delte ut Vestfold fylkes kulturminnepris til Nøtterøy Historielag for lagets engasjement på gravfeltet i Hella gjennom flere år. Utover dette kunne publikum se utstillinger og demonstrasjoner og lytte til foredrag. Nøtterøys egne grønnsaksprodusenter stilte med boder, og publikum koste seg med smaksprøver.

24.10.: Per Egil Hegge: ”Unionsoppløsningen”
I Nøtterøy kulturhus var ca. 200 personer til stede under redaktør Per Egil Hegges foredrag om unionsoppløsningen. Den pensjonerte journalisten, forfatteren og redaktøren øste ut av sine rikholdige kilder med historiske betraktninger og anekdoter vedr. emnet. Proppfull av kunnskaper maktet han elegant å forene tørr historikk med det levende livet. Arrangementet var et samarbeid mellom Nøtterøy Historielag, Nøtterøy Rotaryklubb og Nøtterøy kommune.

Møte som vil bli holdt etter at redaksjonen av Njotarøy er avsluttet:

23.11.: Tore Dyrhaug ”Norge etter 1905”

NJOTARØY Årsskriftet har nå ca. 1300 abonnementer og ca. 700 abonnenter. Opplaget blir i år på 2500 eksemplarer.

STIFTELSEN FAGERTUN Av store oppgaver i år kan nevnes ny takstein på halve taket på bryggerhuset. Bryggerhuset er ryddet, rengjort og bakerovnen ble benyttet på kulturminnedagen 11. sept. Hovedhuset er malt utvendig. Nye vinduer vil bli innsatt i sydvestre stue og i kontor i 2. etg. Dugnadsgjengen er i vanlig aktivitet med nødvendig vedlikeholdsarbeid. Av gaver bør nevnes en nydelig gruppe – bord og stoler til sydvestre stue.

PROSJEKT AVISREGISTRERING Kjartan Dale har også i år hjulpet mange med stoff og selv foretatt nye registreringer.

HELLA Det har vært avholdt to dugnader på gravfeltet dette året, 26.05. og 22.09.

SKOLEMUSEUM Gjenstander som tidligere er samlet inn fra skolene i Nøtterøy, er foreløpig lagret for senere å kunne benyttes i Føynland gamle skole.

MEDLEMSTALL Vi har pr. 1. november ca. 1000 medlemmer. Medlemmene oppfordres til fortsatt verving!

STYRET Det har vært avholdt 7 styremøter og 24 saker har vært behandlet pr. 1. november 2005.

 

Follow Einar Hay-Hansson:

f. 1978. Med interesse for historie og utrustet med EDB-maskin, digitaliserer jeg Nøtterøy historielag. Send en mail hvis du lurer på noe web@notteroyhistorielag.no

Latest posts from

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.