Nøtterøy bygdetun – Fagertun

posted in: Fagerutn | 0
Verkstedet

To «nye» hus skal oppføres på Nøtterøy bygdetun – Fagertun. I alt blir det da åtte bygninger. Styret for Stiftelsen Fagertun har fastsatt navn på hvert enkelt hus, bestemt ut fra hvilken funksjon de faktisk har på gården.

Hovedhuset, låven, stabburet og bryggerhuset er de opprinnelige bygningene på lensmannsgården Fagertun. Disse ble oppført i årene 1845-1845. Her videreføres betegnelser som er godt innarbeidet, også om bolighuset på en gård ellers ofte kalles våningshus, innhus mv.

Torødhuset eller Svingen-huset er ifølge bygdeboka fra sent 1700-tall. Det ble tatt ned i 2015, gjenoppført og innviet på bygdetunet 2018. Her er det innredet en gammel skole i første etasje og møterom i loftsetasjen. Stiftelsesstyret har bestemt at dette huset skal hete Skolestua.

Dugnadsgjengen har lagt fundament for ny smie, som oppføres med tømmerkjerne fra et hus oppført på Gåsøy sent 1700-tall og flyttet til Nesbrygga i 1886. Når dette står klart og smia flyttes hit, vil det være naturlig at dette huset betegnes Smia. Dagens smie med sløydrom ble oppført på Fagertun 2015-2016 med bindingsverk fra Tønsberg reperbane. Med tanke for at selve smia skal flyttes, har styret i stiftelsen kommet til at denne bygningen da endrer navn til Verkstedet.

Bakom den midlertidige rundbuehallen er det klargjort for hus nummer 8, som skal brukes som lager for materialer og diverse redskaper. Også dette er et hus som har en fortid, om enn bare noen tiår tilbake i tid. Det sto tidligere som redskapshus på Lysheim, der det da var dobbelt så stort. Med hjelp fra Mellem-Bolærens Venner ble bygningen demontert i fjor sommer og fraktet til Fagertun, hvor dette huset får betegnelsen Uthuset.

Skolestua
Smia
Uthuset
Hovedhuset
Låven
Stabburet
Bryggerhuset

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.