Bedriftshistorie: H. Henriksen mek. verksted mer enn hvalfangst!

posted in: Forside | 0
Det handlet om mer enn hvalfangst, da daglig leder Trygve Egenes fortalte historien til H. Henriksens A/S – en av Tønsbergs eldste eksisterende bedrifter.

De bedriftshistoriske foredragene i underlåven på Nøtterøy bygdetun, Fagertun, samler fullt hus gang på gang. Folk lot seg ikke be to ganger, knapt en stol var ledig, da daglig leder Trygve Egenes kom for å fortelle historien til H. Henriksen Mek. Verksted A/S – en av Tønsbergs eldste eksisterende bedrifter. I salen satt eiere og ledere i fjerde og femte generasjon, Henrik og Henrich Henriksen.

H. Henriksen Mek. Verksted A/S ble grunnlagt i 1856 av smeden Henrik Henriksen. Den tradisjonsrike, omstillingsvillige og nyskapende bedriften profileres i dag bare som Henriksen, har 55 ansatte og vil i inneværende år ha en omsetning på 170 millioner kroner med 85 prosent knyttet til eksport.

Trygve Egenes fortalte om harpunkanonen og samarbeidet med Svend Foyn, men poengterte at det for Henriksen handler om mye mer enn hvalfangst. I mange år var Henriksen ikke bare mekanisk verksted, men drev også rørleggerforretning. Henriksen er kjent for bl.a. transportanlegg, skipskraner, oljevernutstyr, løftekroker og ikke minst for produksjon av båter. Siden båteventyret tok til på midten av 1980-tallet, har man ved Henriksen bygget 172 båter. Henriksen-båtene skulle komme til å få et godt omdømme.

– Vi kan noe som ikke andre kan. Vi skal fortsette å utvikle nye produkter, framholdt Trygve Egenes for en lydhør forsamling.

Dette var det femte i rekken av bedriftshistoriske foredrag på Fagertun, arrangert av Nøtterøy Historielag og Sparebankstiftelsen Nøtterøy-Tønsberg.

Det er planlagt fire nye foredrag neste år, to til våren og to til høsten. Hvilke virksomheter som da skal presenteres er enda ikke helt klart, man har flere aktuelle og er åpen for forslag.

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.